dinsdag 24 januari 2017

De Taaltoerist

We kunnen ons allemaal wel voorstellen dat de inkomsten uit het internationale toerisme belangrijk zijn voor Spanje. De vakantiegangers die voor twee of drie weken een appartement of hotel huren in één van de bekende kustplaatsen zijn dan ook al jarenlang welkome gasten.
Barcelona, Madrid of Valencia zijn al heel lang populair voor een stedentrip. Maar de laatste jaren zijn de wat minder bekende steden als Bilbao of Santiago de Compostela helemaal in voor een weekendbezoek. Strand, zee, zon en ontspanning is wat we zoeken tijdens onze vakantie in Spanje en een stedentrip is meer gericht op cultuur en het leren kennen van een Spaanse stad. Spaans leren heeft geen prioriteit tijdens deze bezoeken aan Spanje, dat is meer iets voor de Taaltoerist.

De Taaltoerist in opmars

De mensen die Spaans leren als doel hebben noemen we Taaltoeristen. Wereldwijd spreken 500 miljoen mensen Spaans en Spanje verwelkomt jaarlijks meer dan 95.000 studenten die Spaans komen leren. Sinds kort worden deze studenten ook wel Taaltoeristen genoemd en dat is best begrijpelijk want naast de cursus Spaans leer je Spanje en de cultuur kennen als geen ander. Een toerist met een grote T die met een gedegen kennis van de Spaanse taal thuiskomt.
Zou het dan écht zou zijn dat je de taal het beste leert in het land waar die gesproken wordt? Uit cijfers blijkt van wel. Maar hoe is de ervaring van mensen die Spaans hebben geleerd in Spanje? Hebben ze nou echt zo goed Spaans leren spreken en de cultuur leren kennen? Ok, je moet er natuurlijk zelf ook wat voor doen, je moet er op uit, mensen leren kennen en Spaans gaan praten. Maar werkt dat nou ook echt?
Twee ervaringsdeskundigen vertellen er alles over.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten